Kuhano pivo

Kuhano pivo. Odlično za nadolazeće hladno vrijeme.
kuhano pivo, pivo, beer

Možda ste već čuli za kuhano pivo. Ako niste sad ćete 😉
S obzirom da dolazi hladno vrijeme i blagdani zašto ne probati pivu u malo drugačijem izdanju?

Kuhano pivo 

Povijest kuhanog piva nije sasvim poznata. Zna se da se topla piva pije stoljećima. Piva je bila začinjena smjesom bilja i začina, umjesto hmeljem, koje su joj dale aromu i gorčinu.

Kuhano pivo u novijem dobu

Nešto modernija verzija kuhanog piva stara je 20-ak godina. Belgijska pivovara Liefmans skuhala je pivo, a baza im je bila njihov St. Louis Kriek. To je zaslađeno pivo s višnjom na bazi lambica.
Proizvodnja je dosta kompleksna s obzirom da se višnja dodaje tek kad lambic odleži oko godinu dana. Nakon toga još godinu dana dozrijeva. U kuhanu verziju dodaju se još začini.

Svoju verziju kuhanog piva ima i Stralsunder Störtebeker Brauerei. Oni su skuhali lager pivo i dodali cimet, klinčić te sok od bazge.

Kuhano pivo u kućnoj upotrebi

U većini slučajeva koristi se tamno pivo. Bitno je da ne bude pregorko. Najviše se koriste sokovi od višnje i naranče.
Šećer ili med se također dodaju. Oni daju punoću okusa. Prosjek je oko 40g, ali ako volite više ili manje slobodno se poigrajte!
U piva s više voćne kiseline bolje je staviti više šećera/meda. Isto tako možete dodati limuna ako fali kiseline.

Začini

Cimet, klinčić te zvjezdani anis su osnovni začini koji se koriste. Uz njih tu su još kardamom, muškatni oraščić, svježi đumbir, vanilija (mahuna). Ne morate sve koristiti, pogotovo ako niste fan nekih od začina.

Također možete kupiti već gotove smjese začina za kuhano pivo.
Možete dodati i ruma ukoliko mislite da kuhano pivo nije dovoljno jako.

Prenosim vam 2 recepta pa slobodno isprobajte doma 🙂

Prvi je sa pivnica.net:

Sastojci:

  • 2 boce punog sladnog tamnog piva (npr. Weltenburger Barock Dunkel ili Ayinger Altbairisch Dunkel)
  • 0,5l soka višnje
  • 50g šećera ili 60g meda
  • 1 prutić cimeta
  • 2 klinčića
  • 1 zvjezdani anis
  • 2 žlice limunova soka

Priprema:

Sastojke ulijte u lonac i pažljivo zagrijte do otprilike 70°C. Nemojte prekuhati da alkohol ne ispari. Nakon što zagrijete, probajte te ako je potrebno još zasladite ili zakiselite limunovim sokom. Ostavite 15-20 minuta poklopljeno i nakon toga poslužite.

Drugi recept je od Zagrebačke pivovare koja je skuhala svoje Božićno pivo.
Recept je s gastro.hr:

Sastojci:

  • 0,5l Božićnog piva
  • Žlica smeđeg šećera
  • Žličica cimeta u prahu
  • Štapić kore cimeta
  • Malo naribanog muškatnog oraščića
  • Žlica meda
  • Kolutić narezanog limuna
  • Papar ili đumbir u prahu

Priprema:

Promiješajte šećer, cimet, med i muškatni oraščić te stavite kratko na vatru. Kada začini počnu mirisati, dodajte malo piva i sve promiješajte. Tada dodajte komadić cimeta i limun te ostatak piva. Kuhati na laganoj vatri. Kada sve zakipi, poklopite i pričekajte 15-ak minuta i poslužite.

beer, pivo, kuhano pivo

Nadam se da ćete uživati u kuhanoj pivi ovih hladnih mjeseci. Do sljedećeg puta,

Pivili!

This entry was posted in Kuhano pivo, Vrste piva and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.