Što je craft i vrste piva

beer, beers, pivo, pive, pictureŠto je craft, točnije craft pivo? Općenito bi se to odnosilo na manju pivovaru, nezavisnu, koja naglašava kvalitetu, a ne količinu. Pivo je u tom slučaju proizvedeno u ograničenim količinama, često pomoću tradicionalnih ili novih metoda.

Možda ste uz naziv craft pivo čuli i naziv microbrewery ili mikropivovara. Tako bi se također moglo opisati craft pivarstvo, upravo zbog gore spomenute ograničene količine proizvodnje. Prvo spominjanje microbrewery-a je 70-ih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 80-ih se proširio na Ameriku. Pojam ‘craft’ se počinje spominjati krajem 20. stoljeća kao nasljednik microbrewing pokreta.

Pive djelimo na lagere i ale-ove. To bi bile dvije glavne podjele, a svaka od njih ima svoje podvrste. Razlika između lagera i ale-a je u fermentaciji, tj. kvascu. Lageri su uglavnom svijetla piva i vjerojatno popularniji jer su pitki, osvježavajući i laganiji, dok su ale-ovi gušći, jačih aroma i spadaju u najstariju vrstu piva.

LAGER:

Vrsta piva koja se proizvodi na niskim temperaturama, 7-12°. Kvasac se sliježe na dno – donje vrenje. Lageri su obično svijetla piva, ali ima i tamnih, umjereno ili jako zahmeljenih. Razlike nastaju ovisno o tvrdoći vode, boje i razgrađenosti slada i načinu vrenja. Svijetli lageri su najpopularniji, barem što se tiče Srednje Europe.

ALE:

Vrsta piva koja se proizvodi na višim temperaturama, 15-22°. Kvasac u slučaju ale-a pluta – gornje vrenje. Ale piva su gušća od lagera, punijeg, slatkasto-voćnog okusa, jače arome, tamnija i ima dosta vrsta (npr: mild, bitter, pale ale, brown ale, old ale, barley wine, scottish ale, irisch ale, belgian ale, porter, stout). Od ale-ova bi izdvojila Pale Ale, Porter i Stout.

Pala Ale piva su najčešće konzumirana vrsta piva u svijetu. Različite pripreme ovog piva i razina hmelja rezultat su velikog raspona okusa, snage, gorčine, ali i svježine.

Porter i Stout su slične pive, to su tamne vrste piva rađene od smeđeg slada. Prepoznatljivi su po punoći, sladnoj aromi i obično imaju gustu i stabilnu pjenu. Stout-ovi su jako tamne jake pive, imaju čokoladasti okus, ponekad i karamelasti okus. Rade se od prženog slada ili ječma, hmelja, vode i kvasca.

Ja osobno više volim porter-e i stout-ove, ali to ne znači da ponekad neću uživati u dobrom ale-u. 🙂

beer, pivo, lager, ale, craft

 

Kao što sam već spomenula, u Hrvatskoj je u zadnjih par godina craft scena postala dosta jaka pa tako imamo i veliki izbor domaćih pivovara i craft piva, također i zanimljivih mjesta za posjetiti i isprobati neke od njih, a o tome drugi put.

Pivili! 😉

 

 

 

Save

This entry was posted in Što je craft pivo, Vrste piva and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Što je craft i vrste piva

  1. Pingback: U posjeti: The Garden Brewery - pIVAonicapIVAonica

Comments are closed.